Mercedes Benz Straßenkehrwagen BYŚ siku 2824
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz SK, NG
Strona 1 z 1
Mercedes Benz Straßenkehrwagen BYŚ siku 2824
Mercedes Benz Straßenkehrwagen orange Schörling TSZ-Silent Kehrwagen siku 2824
-= Złom siku 28 =-
Miałem nic już w tym miesiącu nie kupować :mrgreen:
No i kupiłem to
Kto by nie kupił takiego złomu, przecież to w moim stylu :mrgreen: :-P
Wydałem trzy złocisze w stanie jak na zdjęciach :mrgreen:
-= Złom siku 28 =-
No i kupiłem to
Ostatnio zmieniony przez Siku Mechanik dnia Pon Maj 12, 2014 2:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Re: Mercedes Benz Straßenkehrwagen BYŚ siku 2824
-= Złom siku 28 =-
No i kupiłem to
Po bliższym przyjrzeniu się śmieciarce stwierdzam że, modelu robił nie będę. Same ubytki mnie nie przerażają, wszystko mógłbym naprawić, tylko zawiasy klamrowe które są w dwóch miejscach. Po rozwierceniu nie dam rady ponownie ich zacisnąć dlatego samochodzik idzie na części. Będę miął kabinę podwozie i koła, coś tam wymyśle i zrobię.
Uwaga na przyszłość..
Jeżeli będę chciał mieć ten samochodzik w kolekcji muszę go kupić w jak najlepszym stanie.
:-)
A jednak
Nie lubię się poddawać bez walki i dlatego postanowiłem spróbować naprawić auto.
Powodzenie renowacji zależy od jednego klamrowego zawiasu który nie może się złamać podczas rozchylania.
I się udało
Doskonała robota
A dalej poleciało jak z płatka
Dorobiłem złamany zawias odpowiedzialny za unoszenie paki
oraz brakujący siłownik
Najtrudniejsze części dorobione które pasują jak ulał
-= Złom siku 28 =-
No i kupiłem to
Po bliższym przyjrzeniu się śmieciarce stwierdzam że, modelu robił nie będę. Same ubytki mnie nie przerażają, wszystko mógłbym naprawić, tylko zawiasy klamrowe które są w dwóch miejscach. Po rozwierceniu nie dam rady ponownie ich zacisnąć dlatego samochodzik idzie na części. Będę miął kabinę podwozie i koła, coś tam wymyśle i zrobię.
Uwaga na przyszłość..
Jeżeli będę chciał mieć ten samochodzik w kolekcji muszę go kupić w jak najlepszym stanie.
:-)
A jednak
Nie lubię się poddawać bez walki i dlatego postanowiłem spróbować naprawić auto.
Powodzenie renowacji zależy od jednego klamrowego zawiasu który nie może się złamać podczas rozchylania.
I się udało
Doskonała robota
A dalej poleciało jak z płatka
Dorobiłem złamany zawias odpowiedzialny za unoszenie paki
oraz brakujący siłownik
Najtrudniejsze części dorobione które pasują jak ulał
Dziś zrobiłem tylną brakującą klapę. Dwa razy ją dorabiałem, za drugim razem wyszła tak jak trzeba
.
Klapa otwiera się luźniutko
Przez przypadek odkryłem znaczenie takiego silnika czy co to jest za przednią osią. Część ma walory estetyczne oraz praktyczne.
Jest to przeciwwaga dla unoszonej paki. Bez tego model leci do tyłu. Sama część jest dosyć ciężka, zresztą jak i cały samochód.
Następna część to szczotka walec
W moim przypadku szczotka dorobiona jest z jakieś uszczelki, nie wiem znalazłem pasowało wiec zrobiłem :-)
Wyszło całkiem całkiem nie tak jak w oryginale, ale podobnie
oryginał
Jutro zrobię zamiatarkę, tylko muszę poszukać jakiegoś pędzelka powinien pasować jak ulał :-)
.
Klapa otwiera się luźniutko
Przez przypadek odkryłem znaczenie takiego silnika czy co to jest za przednią osią. Część ma walory estetyczne oraz praktyczne.
Jest to przeciwwaga dla unoszonej paki. Bez tego model leci do tyłu. Sama część jest dosyć ciężka, zresztą jak i cały samochód.
Następna część to szczotka walec
W moim przypadku szczotka dorobiona jest z jakieś uszczelki, nie wiem znalazłem pasowało wiec zrobiłem :-)
Wyszło całkiem całkiem nie tak jak w oryginale, ale podobnie
oryginał
Jutro zrobię zamiatarkę, tylko muszę poszukać jakiegoś pędzelka powinien pasować jak ulał :-)
Szkoda że nie zrobiłem zdjęć autka z przodu. Ma zniszczoną przednia szybkę dlatego po raz drugi w swojej karierze spróbowałem ją dorobić. Pierwszą i jak dotąd jedyną zrobiłem w tym modelu
Ford Cargo mit Hubschrauber ADAC siku 3719
Dorobiona została idealnie jestem z niej dumny.
Z szybami jest o tyle kłopot że potrzebny jest plastik odpowiednio wyprofilowany.
Znalazłem u synka odpowiedni zniszczony samochodzik
Szybka jest w sam raz. Trzeba zaznaczyć że miałem tylko jedną próbę, musiała wyjść dobrze. :-P
I wyszła :mrgreen:
Pasuje jak fabryczna, bez żadnego kleju :-P wszystko na wcisk.
Fajowo, udało się :-)
Ford Cargo mit Hubschrauber ADAC siku 3719
Dorobiona została idealnie jestem z niej dumny.
Z szybami jest o tyle kłopot że potrzebny jest plastik odpowiednio wyprofilowany.
Znalazłem u synka odpowiedni zniszczony samochodzik
Szybka jest w sam raz. Trzeba zaznaczyć że miałem tylko jedną próbę, musiała wyjść dobrze. :-P
I wyszła :mrgreen:
Pasuje jak fabryczna, bez żadnego kleju :-P wszystko na wcisk.
Fajowo, udało się :-)
Koniec
Warto coś dodać od siebie
Model powstał z gruzów jak feniks z popiołów, fantastycznie. Nie sądziłem że wyjdzie tak ładnie. Kosztował mnie bardzo dużo pracy, dlatego że jest to chyba jeden z najbardziej skomplikowanych autek siku. Ma mnóstwo części i to na dodatek ruchomych doprowadzenie wszystkiego do pierwotnego stanu jest nie lada wyczynem. Cóż mogę jeszcze dodać,fajowo i tyle
ile wydałem złota
a robota?
to głupota, picie to życie
Warto coś dodać od siebie
Model powstał z gruzów jak feniks z popiołów, fantastycznie. Nie sądziłem że wyjdzie tak ładnie. Kosztował mnie bardzo dużo pracy, dlatego że jest to chyba jeden z najbardziej skomplikowanych autek siku. Ma mnóstwo części i to na dodatek ruchomych doprowadzenie wszystkiego do pierwotnego stanu jest nie lada wyczynem. Cóż mogę jeszcze dodać,fajowo i tyle
ile wydałem złota
a robota?
to głupota, picie to życie
Przyszedł czas na pochwały.
Mogę wreszcie porównać zamiatarkę naprawiona z nową.
To co najważniejsze kryje się pod spodem.
Szczotkę dorobiłem mając tylko zdjęcie. Wszystko na oko.
Ma się oko co
Zamiatarka ponownie idzie na warsztat. Pomaluje ja na nowo. Granatowy plus nowe naklejki.
Ryzyk fizyk.
Jest duże prawdopodobieństwo nieumyślnego uszkodzenia modelu.
Mogę wreszcie porównać zamiatarkę naprawiona z nową.
To co najważniejsze kryje się pod spodem.
Szczotkę dorobiłem mając tylko zdjęcie. Wszystko na oko.
Ma się oko co
Zamiatarka ponownie idzie na warsztat. Pomaluje ja na nowo. Granatowy plus nowe naklejki.
Ryzyk fizyk.
Jest duże prawdopodobieństwo nieumyślnego uszkodzenia modelu.
Autko rozebrane, usunięta farba.
Farbę usunąłem chlorkiem metyleny, który rozpuszcza plastik. Jak na złość pochwa siłownika zamontowana jest na stałe do podwozia zamiatarki. Co ciekawe po godzinie moczenia część siłownika była nietknięta.
To bardzo bobra i przydatna wiadomość.
ok
jedziemy dalej.
Postanowiłem dorobić nową szczotkę z badziewia które znajduje się na wyposażeniu akcesorii do dremela.
Nawiasem mówiąc nie wiem jakie ma taka plastikowa szczotka zastosowanie. Do czyszczenia się nie nadaje tylko chyba żeby dorobić brakującą część w siku.
Szczotka jest świetna i dużo lepsza od poprzedniej.
Wspominałem wyżej o prawdopodobnym uszkodzeniu Mercedesa. I tak tez się stało. Klamry które trzymają podwozie z zamontowanymi szczotkami pękły.
Nie byłem zbyt szczęśliwy i już miałem przerwać robotę.
Wpadłem na pomysł zamontowania śrub M 1,4.
I co ?
Genialne.
Powinien od razu je zastosować.
Autko uratowane.
Musze jeszcze popracować nad kogutami i naklejkami.
Za trzy dni zamiatarka powinna być gotowa.
koniec.
Farbę usunąłem chlorkiem metyleny, który rozpuszcza plastik. Jak na złość pochwa siłownika zamontowana jest na stałe do podwozia zamiatarki. Co ciekawe po godzinie moczenia część siłownika była nietknięta.
To bardzo bobra i przydatna wiadomość.
ok
jedziemy dalej.
Postanowiłem dorobić nową szczotkę z badziewia które znajduje się na wyposażeniu akcesorii do dremela.
Nawiasem mówiąc nie wiem jakie ma taka plastikowa szczotka zastosowanie. Do czyszczenia się nie nadaje tylko chyba żeby dorobić brakującą część w siku.
Szczotka jest świetna i dużo lepsza od poprzedniej.
Wspominałem wyżej o prawdopodobnym uszkodzeniu Mercedesa. I tak tez się stało. Klamry które trzymają podwozie z zamontowanymi szczotkami pękły.
Nie byłem zbyt szczęśliwy i już miałem przerwać robotę.
Wpadłem na pomysł zamontowania śrub M 1,4.
I co ?
Genialne.
Powinien od razu je zastosować.
Autko uratowane.
Musze jeszcze popracować nad kogutami i naklejkami.
Za trzy dni zamiatarka powinna być gotowa.
koniec.
Z ciekawostek
Składanie autka trwało ponad półtorej godziny
Składanie autka trwało ponad półtorej godziny
Similar topics
» Mercedes Benz Straßenkehrwagen siku 2824
» Mercedes Benz 280 GE 6x6 siku 1044
» Mercedes Benz TOI TOI siku 2819
» Mercedes Benz Tankzug DEA siku 3511
» Mercedes Benz 280 GE UN siku 1044
» Mercedes Benz 280 GE 6x6 siku 1044
» Mercedes Benz TOI TOI siku 2819
» Mercedes Benz Tankzug DEA siku 3511
» Mercedes Benz 280 GE UN siku 1044
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz SK, NG
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: