Matchbox Super Kings Peterbilt Truck 1978 K-103 k-127 Sattelzug Tanklaster Total (nr2)
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Matchbox Super Kings :: Peterbilt
Strona 1 z 1
Re: Matchbox Super Kings Peterbilt Truck 1978 K-103 k-127 Sattelzug Tanklaster Total (nr2)
Wreszcie udało mi się kupić model który już dosyć dawno wpadł mi w oko. Kiedyś kupiłem sam ciągnik siodłowy i strasznie ubolewałem z tego powodu Raz nawet licytowałem i przegrałem .
Tym razem nie miałem konkurencji :)i kupiłem komplet
tu jest temat o samym ciągniku siodłowym
https://dokument.forumpolish.com/t94-matchbox-super-kings-peterbilt-truck-1978-k-103-k-127-sattelzug-tanklaster-total
Tym razem nie miałem konkurencji :)i kupiłem komplet
tu jest temat o samym ciągniku siodłowym
https://dokument.forumpolish.com/t94-matchbox-super-kings-peterbilt-truck-1978-k-103-k-127-sattelzug-tanklaster-total
Re: Matchbox Super Kings Peterbilt Truck 1978 K-103 k-127 Sattelzug Tanklaster Total (nr2)
Uszkodzenia
Zacznę od naczepy.
Z tego co widzę naczepa jest w dobrym stanie.
Ma uszkodzoną w dwóch miejscach drabinkę, brak węża do paliwa oraz krzywe osie. Powinienem poradzić sobie błyskawicznie.
Peterbilt
Samochód jest w dużo gorszym stanie, to wrak na kółkach.
Zniszczony jest przedni grill - Powinienem to naprawić
Połamane dwie trąbki na dachu - Część jest tak mała że jej nie dorobię. Wymontuje i będzie bez klaksonu. Może kiedyś wpadnie mi w łapki jakiś złom to wstawię tą część.
Brak kominów - Rury wydechowe zrobię nowe. Całe szczęście że zostało mocowanie, wykorzystam je
Uszkodzone kable między autkiem a naczepą. (takie spiralki) - Zrobione są z bardzo elastycznego plastiku, klejenie nie wchodzi w grę. Będzie trzeba ruszyć mózgownicą.
A na koniec lekko wygięte błotniki z tyłu (nadkola) - Mały młoteczek rozwiąże problem.
Model będzie sygnowany TOTAL tak jak w oryginale.
Niestety za autko zabiorę się dopiero we wrześniu. Jadę na długo wyczekiwany urlop
Zastanawiam się czy będzie można tam kupić jakieś SIKU. Dziesięć euro mam w kieszeni na ten cel
Czas pokaże
Zacznę od naczepy.
Z tego co widzę naczepa jest w dobrym stanie.
Ma uszkodzoną w dwóch miejscach drabinkę, brak węża do paliwa oraz krzywe osie. Powinienem poradzić sobie błyskawicznie.
Peterbilt
Samochód jest w dużo gorszym stanie, to wrak na kółkach.
Zniszczony jest przedni grill - Powinienem to naprawić
Połamane dwie trąbki na dachu - Część jest tak mała że jej nie dorobię. Wymontuje i będzie bez klaksonu. Może kiedyś wpadnie mi w łapki jakiś złom to wstawię tą część.
Brak kominów - Rury wydechowe zrobię nowe. Całe szczęście że zostało mocowanie, wykorzystam je
Uszkodzone kable między autkiem a naczepą. (takie spiralki) - Zrobione są z bardzo elastycznego plastiku, klejenie nie wchodzi w grę. Będzie trzeba ruszyć mózgownicą.
A na koniec lekko wygięte błotniki z tyłu (nadkola) - Mały młoteczek rozwiąże problem.
Model będzie sygnowany TOTAL tak jak w oryginale.
Niestety za autko zabiorę się dopiero we wrześniu. Jadę na długo wyczekiwany urlop
Zastanawiam się czy będzie można tam kupić jakieś SIKU. Dziesięć euro mam w kieszeni na ten cel
Czas pokaże
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sob Paź 05, 2013 5:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
Pisałem że model zacznę naprawiać we wrześniu, w poniedziałek jadę na urlop żadnej poważnej renowacji robił nie będę, jednak w wolnej chwil wpadnę do garażu i coś sobie podłubie. Postanowiłem uzupełnić braki w trzech identycznych Peterbilt -lach
Pierwszy to w tym temacie
Drugi Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck Euro Express
i trzeci Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck
Wszystkie maja podobne ubytki i zamiast jednej części dorabiam np. dwie.
Pierwszy to w tym temacie
Drugi Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck Euro Express
i trzeci Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck
Wszystkie maja podobne ubytki i zamiast jednej części dorabiam np. dwie.
Autko miało brak kominów. To dosyć poważny ubytek. Kominy są dosyć skomplikowane, do tego jeszcze nie dorabiałem tej części dlatego jest to w pewnym sensie wyzwanie.
Kominy robiłem półtorej godziny wyglądają kapitalnie. Troszkę zaszalałem chciałem żeby wyglądały agresywnie
Są całe metalowe i lutowane. Po prawej oryginał
Jak się okazało są dwa rodzaje rur wydechowych. Jedne dla kół na stałe drugie dla skręcających. Nawet tego wcześnie nie zauważyłem.
Tak jak pisałem wyżej wykorzystałem oryginale mocowanie które jest przykręcone. (kominy dla kół skrętnych)
Anteny to moje szaleństwo heheh
Z przody wyglądają super
Jestem bardzo zadowolony z tej części, laik nawet się nie kapnie.
Kominy robiłem półtorej godziny wyglądają kapitalnie. Troszkę zaszalałem chciałem żeby wyglądały agresywnie
Są całe metalowe i lutowane. Po prawej oryginał
Jak się okazało są dwa rodzaje rur wydechowych. Jedne dla kół na stałe drugie dla skręcających. Nawet tego wcześnie nie zauważyłem.
Tak jak pisałem wyżej wykorzystałem oryginale mocowanie które jest przykręcone. (kominy dla kół skrętnych)
Anteny to moje szaleństwo heheh
Z przody wyglądają super
Jestem bardzo zadowolony z tej części, laik nawet się nie kapnie.
Zrobiłem jeszcze dwie części przed wyjazdem.
To nowe kable czy też sprężyny
Klejenie nie wchodziło w grę, to też rozkręciłem dwa długopisy i wyciągnąłem sprężyny.
Zanim je dorobiłem dwie godziny kombinowałem z czego je dorobić. Żona mi podpowiedziała. Jak się okazało to trafiony pomysł
Spróbowałem naprawić trąbki na dachu (klakson)
Wyglądają całkiem nie źle biorąc pod uwagę że średnica trąbek to zaledwie 3 mm i się zwężą.
Tak już zostanie, część jest to zaakceptowania.
Teraz to już naprawdę koniec
To nowe kable czy też sprężyny
Klejenie nie wchodziło w grę, to też rozkręciłem dwa długopisy i wyciągnąłem sprężyny.
Zanim je dorobiłem dwie godziny kombinowałem z czego je dorobić. Żona mi podpowiedziała. Jak się okazało to trafiony pomysł
Spróbowałem naprawić trąbki na dachu (klakson)
Wyglądają całkiem nie źle biorąc pod uwagę że średnica trąbek to zaledwie 3 mm i się zwężą.
Tak już zostanie, część jest to zaakceptowania.
Teraz to już naprawdę koniec
Na tą chwile model jest pomalowany i schnie. Kłopot w tym że zrobiło się zimno i proces schnięcia znacznie się wydłużył. Złożę go może jutro lub w niedzielę.
Nie przeszkadza to jednak w pokazaniu tego co wymagało mojej uwagi i pracy.
Części od ciągnika siodłowego które zrobiłem lub naprawiałem
Drabinka naczepy
Nałożyłem dodatkowy podest do którego przytwierdziłem urwaną drabinkę.
Nie zapomniałem też o wężach.
Węże zrobiłem z 3 mm koszulki termicznej i rurek z anteny też średnicy 3 mm.
Najlepiej jest zamontować w koszulce nieco dłuższe rurki z anteny, wcisnąć je a potem na szlifierce usunąć nadmiar materiału. Podczas szlifowania ciepło z rurki zaciska koszulkę termiczną. Nie trzeba używać otwartego ognia. Sprytne i proste.
Wszystkie części
Prezentacja modelu w niedzielę.
Koniec
Nie przeszkadza to jednak w pokazaniu tego co wymagało mojej uwagi i pracy.
Części od ciągnika siodłowego które zrobiłem lub naprawiałem
Drabinka naczepy
Nałożyłem dodatkowy podest do którego przytwierdziłem urwaną drabinkę.
Nie zapomniałem też o wężach.
Węże zrobiłem z 3 mm koszulki termicznej i rurek z anteny też średnicy 3 mm.
Najlepiej jest zamontować w koszulce nieco dłuższe rurki z anteny, wcisnąć je a potem na szlifierce usunąć nadmiar materiału. Podczas szlifowania ciepło z rurki zaciska koszulkę termiczną. Nie trzeba używać otwartego ognia. Sprytne i proste.
Wszystkie części
Prezentacja modelu w niedzielę.
Koniec
Koniec
Kilka słów
Nie mnie oceniać własną robotę, jednak śmiało powiem, model wygląda kapitalnie. Szkoda ze biel naklejek jest inna niż moja biała farba. Trudno tak już zostanie.
Dorobiłem kilka części których jeszcze parę miesięcy temu bym nie zrobił. Nie czułem się na siłach no i nie miałem koncepcji. Chodzi o trąbki na dachu oraz kominy. Wyglądają bardzo dobrze i tylko znawca zorientuje się że są nie z tej bajki. Pozostałe elementy już przerabiałem w swojej krajerze "Siku Mechanika"
I to chyba wszystko co miałem dopowiedzenia.
ps
Chyba wskoczyłem na następny poziom w modelarstwie.
Ile wydałem
a robota?????????
to ....., dalej moi kibice znają to powiedzenie.
Koniec
Kilka słów
Nie mnie oceniać własną robotę, jednak śmiało powiem, model wygląda kapitalnie. Szkoda ze biel naklejek jest inna niż moja biała farba. Trudno tak już zostanie.
Dorobiłem kilka części których jeszcze parę miesięcy temu bym nie zrobił. Nie czułem się na siłach no i nie miałem koncepcji. Chodzi o trąbki na dachu oraz kominy. Wyglądają bardzo dobrze i tylko znawca zorientuje się że są nie z tej bajki. Pozostałe elementy już przerabiałem w swojej krajerze "Siku Mechanika"
I to chyba wszystko co miałem dopowiedzenia.
ps
Chyba wskoczyłem na następny poziom w modelarstwie.
Ile wydałem
a robota?????????
to ....., dalej moi kibice znają to powiedzenie.
Koniec
Similar topics
» Matchbox Super Kings Peterbilt Truck 1978 K-103 k-127 Sattelzug Tanklaster Total
» Matchbox Super kings K-20 Peterbilt Recovery Wrecker Truck LESNEY 1978
» Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck Jack Daniels
» Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck Euro Express
» Matchbox Super kings K-134 A Peterbilt mit Feuerlöschflugzeug
» Matchbox Super kings K-20 Peterbilt Recovery Wrecker Truck LESNEY 1978
» Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck Jack Daniels
» Matchbox Super kings K-31 B Peterbilt Refrigerator Truck Euro Express
» Matchbox Super kings K-134 A Peterbilt mit Feuerlöschflugzeug
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Matchbox Super Kings :: Peterbilt
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: