Mercedes Benz Tankzug RAAB KARCHER Topas Siku 3422
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz SK, NG
Strona 1 z 1
Mercedes Benz Tankzug RAAB KARCHER Topas Siku 3422
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Nie Wrz 15, 2013 3:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
Re: Mercedes Benz Tankzug RAAB KARCHER Topas Siku 3422
złom 37
Tak naprawdę to polowałem na samą naczepę. A że trafił się komplet to już inna sprawa.
Mercedes nie ma przedniego grilla, z tyłu brak jest filtra powietrza i lusterek.
Brakujące części wezmę z identycznego modelu. Prawie rok czekał na swoją kolej i jak się okazało będzie dawcą części. ( pierwszy od lewej)
Naczepa nie ma klap po bokach oraz grzybka mocującego do ciągnika siodłowego.
Zaczep zrobię bez problemu, klapy także i je pomaluje na biało.
Całości nie będę malował nie ma takiej potrzeby, jak na dwudziestolatka jest w dobrym stanie. Po drugie jest ładna grafika na cysternie. Szkoda ją niszczyć.
Tak naprawdę to polowałem na samą naczepę. A że trafił się komplet to już inna sprawa.
Mercedes nie ma przedniego grilla, z tyłu brak jest filtra powietrza i lusterek.
Brakujące części wezmę z identycznego modelu. Prawie rok czekał na swoją kolej i jak się okazało będzie dawcą części. ( pierwszy od lewej)
Naczepa nie ma klap po bokach oraz grzybka mocującego do ciągnika siodłowego.
Zaczep zrobię bez problemu, klapy także i je pomaluje na biało.
Całości nie będę malował nie ma takiej potrzeby, jak na dwudziestolatka jest w dobrym stanie. Po drugie jest ładna grafika na cysternie. Szkoda ją niszczyć.
Naprawienie zaczepu w naczepie to znalezienie odpowiedniej śruby i ją wkręcenie. Ubytek był banalny.
Najlepsza śruba w tym przypadku to m 2,6 i średnica główki około 8 mm.
Myślałem że autko naprawię w dwie godziny i się pomyliłem. Napotkałem dosyć poważny problem który nazywa się drzwi do skrzyni. Jak się okazało "siku" strzeliło babola, aż nie mogłem w to uwierzyć. Drzwi i wewnętrzny biały plastik widoczny na zdjęciu
to jeden element.
Można to porównać do pudełka kasety VHS. Gdzie klapka zamyka się tylko dlatego że tworzywo z którego jest zrobiona jest bardzo elastyczne i mocne. W pudełku kaset zdało to egzamin, ale nie tu. Wiadomo że podczas zabawy dzieci będą otwierały drzwi dosyć często, a co za tym idzie mocowanie za każdym razem będzie coraz słabsze. Nie wiem dlaczego goście z siku tak to rozwiązali. Do tej pory wszystkie klapy miały prosty zawias.
Patrz górna poszarpana krawędź
Wracając do usterki. Najprościej było by wszystko zalać betonem (zakleić wnęki) i po kłopocie. Jednak tak nie zrobię. Po roku napraw i nabytym doświadczeniu muszę coś wymyślić i to naprawić. Pytanie tylko jak ?
Najlepsza śruba w tym przypadku to m 2,6 i średnica główki około 8 mm.
Myślałem że autko naprawię w dwie godziny i się pomyliłem. Napotkałem dosyć poważny problem który nazywa się drzwi do skrzyni. Jak się okazało "siku" strzeliło babola, aż nie mogłem w to uwierzyć. Drzwi i wewnętrzny biały plastik widoczny na zdjęciu
to jeden element.
Można to porównać do pudełka kasety VHS. Gdzie klapka zamyka się tylko dlatego że tworzywo z którego jest zrobiona jest bardzo elastyczne i mocne. W pudełku kaset zdało to egzamin, ale nie tu. Wiadomo że podczas zabawy dzieci będą otwierały drzwi dosyć często, a co za tym idzie mocowanie za każdym razem będzie coraz słabsze. Nie wiem dlaczego goście z siku tak to rozwiązali. Do tej pory wszystkie klapy miały prosty zawias.
Patrz górna poszarpana krawędź
Wracając do usterki. Najprościej było by wszystko zalać betonem (zakleić wnęki) i po kłopocie. Jednak tak nie zrobię. Po roku napraw i nabytym doświadczeniu muszę coś wymyślić i to naprawić. Pytanie tylko jak ?
Jak się okazuje wystarczyło wypić kawkę pomyśleć i coś sprawdzić.
Jeden pomysł przyszedł mi do głowy. Klapy trzeba zrobić tak jak w tym aucie
temat
https://dokument.forumpolish.com/t143-mercedes-benz-feuerwehr-drehleiter-siku-2919-150
Jest to bardzo prosty i skuteczny system otwierania klap.
W tym przypadku trzeba było wyciąć odpowiednie prowadnice na zawiasy.
I wyciąłem
Żeby klapy były mocne zrobiłem je metalowe z przylutowanymi sworzniami.
Zamontowane na naczepie
Klapy są za cienkie, więc je obkleiłem wyprofilowanym plastikiem
Wyglądają świetnie, pasują jak ulał, trzeba je jeszcze dokładnie wyszlifować żeby się otwierały. To praktycznie kosmetyka.
Klapy prawie zrobione.
Pisałem wyżej że będą białe. Zmieniłem zdanie dla kontrastu pomaluje je na czerwono. Tak chyba będzie lepiej.
Jeden pomysł przyszedł mi do głowy. Klapy trzeba zrobić tak jak w tym aucie
temat
https://dokument.forumpolish.com/t143-mercedes-benz-feuerwehr-drehleiter-siku-2919-150
Jest to bardzo prosty i skuteczny system otwierania klap.
W tym przypadku trzeba było wyciąć odpowiednie prowadnice na zawiasy.
I wyciąłem
Żeby klapy były mocne zrobiłem je metalowe z przylutowanymi sworzniami.
Zamontowane na naczepie
Klapy są za cienkie, więc je obkleiłem wyprofilowanym plastikiem
Wyglądają świetnie, pasują jak ulał, trzeba je jeszcze dokładnie wyszlifować żeby się otwierały. To praktycznie kosmetyka.
Klapy prawie zrobione.
Pisałem wyżej że będą białe. Zmieniłem zdanie dla kontrastu pomaluje je na czerwono. Tak chyba będzie lepiej.
Koniec
Kilka słów
Jak się okazało zrobiłem coś co było prawie nie możliwe do zrobienia. Na pierwszy rzut oka. Przerobiłem mocowanie zawiasów klap. Panowie z "Siku" od razu tak powinni zrobić. Są to jedne z droższych zabawek i taka amatorszczyzna nie powinna mieć miejsca.
Pozostałe ubytki to przekładka dobrych części
Ile kosztowała zabawa
a robota??
Kilka słów
Jak się okazało zrobiłem coś co było prawie nie możliwe do zrobienia. Na pierwszy rzut oka. Przerobiłem mocowanie zawiasów klap. Panowie z "Siku" od razu tak powinni zrobić. Są to jedne z droższych zabawek i taka amatorszczyzna nie powinna mieć miejsca.
Pozostałe ubytki to przekładka dobrych części
Ile kosztowała zabawa
a robota??
Similar topics
» Mercedes Benz Tankzug DEA siku 3511
» Mercedes Benz TOI TOI siku 2819
» Mercedes Benz SK łaciate siku 2617
» Mercedes Benz Absatzkipper siku 2826
» Mercedes Benz 280 GE Siku 1044 (nr 2)
» Mercedes Benz TOI TOI siku 2819
» Mercedes Benz SK łaciate siku 2617
» Mercedes Benz Absatzkipper siku 2826
» Mercedes Benz 280 GE Siku 1044 (nr 2)
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz SK, NG
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: