VOLVO F10 TURBO 6 Mobile Wache POLIZEI siku
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: VOLVO
Strona 1 z 1
VOLVO F10 TURBO 6 Mobile Wache POLIZEI siku
Ostatnio zmieniony przez Siku Mechanik dnia Pią Mar 28, 2014 3:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Re: VOLVO F10 TURBO 6 Mobile Wache POLIZEI siku
Teoretycznie wysuwany punkt obserwacyjny wydaje się prosty. Jednak w rzeczywistości zrobienie tak skomplikowanej, rozsuwanej części jest potwornie trudne. Wszystko musi do siebie pasować, a co najgorsze musi być RÓWNE. Błędy nierówności nie przekraczają jednego milimetra. Nawet mniej. Milimetr jest zbyt widoczny.
Jak na razie wszystko jest ok. Zrobiłem dwa trudne elementy. Podjazd oraz wysuwany punkt obserwacyjny.
Zobaczymy co dale.
Tylna oś została zwężona o 2 mm. Koła ocierały o blachę.
Punkt obserwacyjny wysuwa się trochę za ciężko. Trzeba nasmarować siłowniki.
Jak na razie wszystko jest ok. Zrobiłem dwa trudne elementy. Podjazd oraz wysuwany punkt obserwacyjny.
Zobaczymy co dale.
Tylna oś została zwężona o 2 mm. Koła ocierały o blachę.
Punkt obserwacyjny wysuwa się trochę za ciężko. Trzeba nasmarować siłowniki.
To jest chyba najtrudniejsza modyfikacja jaką robię.
Różnica wysokości między rogami zabudowy nie przekracza 0.5 mm.
Punk obserwacyjny delikatnie nierówno się zamyka. Z jednej strony jest za wysoki. 0.6 mm. Zrobiłem duże zbliżenie żeby nierówność było widać.
Poprawiłem siłowniki. Teraz pracują z lekkim oporem.
A tak naprawdę to jestem bardzo zadowolony. Prace posuwają się błyskawicznie, a nierówności są minimalne.
Uważam że jest to dobra robota.
Naczepa ukończona w 70 % -tach. Teraz już z górki.
Różnica wysokości między rogami zabudowy nie przekracza 0.5 mm.
Punk obserwacyjny delikatnie nierówno się zamyka. Z jednej strony jest za wysoki. 0.6 mm. Zrobiłem duże zbliżenie żeby nierówność było widać.
Poprawiłem siłowniki. Teraz pracują z lekkim oporem.
A tak naprawdę to jestem bardzo zadowolony. Prace posuwają się błyskawicznie, a nierówności są minimalne.
Uważam że jest to dobra robota.
Naczepa ukończona w 70 % -tach. Teraz już z górki.
Dzisiejszy dzień pracy to domykanie drzwi, tak to można nazwać. Zrobiłem tak ważne mocowania kilku elementów.
Np. tylna górna zabudowa, tam gdzie jest satelita trzyma się tylko na jednej śrubce, od góry. Pionowe belki podtrzymujące są na zakładkę z mini platformą smarta. Daje to doskonałe mocowanie bez śrub. Tylko zanim do tego doszedłem były dwie nieudane inne próby. Miała być drabinka jednak chyba nie będzie.
Wykończyłem poręcze przy satelicie. Wyglądają bardzo ładnie i są lutowane
Druga sprawa to antena. Jest rozkręcana. Nie mogłem zostawić wystającej śruby. Nie na tym etapie modelarstwa. Spełnia także role rączki podczas wysuwania kamery. Jest chyba trochę za długa.
Przód naczepy został wzbogacony o część które nie pochodzi od siku. Nie wiem co w rzeczywistości tam jest. Chyba jakieś agregaty. A część znalazłem w szpargałach.
Co tam jeszcze?
Chyba wszystko.
ps
Zużyłem już dwie fiolki cyny. 10 zł
Np. tylna górna zabudowa, tam gdzie jest satelita trzyma się tylko na jednej śrubce, od góry. Pionowe belki podtrzymujące są na zakładkę z mini platformą smarta. Daje to doskonałe mocowanie bez śrub. Tylko zanim do tego doszedłem były dwie nieudane inne próby. Miała być drabinka jednak chyba nie będzie.
Wykończyłem poręcze przy satelicie. Wyglądają bardzo ładnie i są lutowane
Druga sprawa to antena. Jest rozkręcana. Nie mogłem zostawić wystającej śruby. Nie na tym etapie modelarstwa. Spełnia także role rączki podczas wysuwania kamery. Jest chyba trochę za długa.
Przód naczepy został wzbogacony o część które nie pochodzi od siku. Nie wiem co w rzeczywistości tam jest. Chyba jakieś agregaty. A część znalazłem w szpargałach.
Co tam jeszcze?
Chyba wszystko.
ps
Zużyłem już dwie fiolki cyny. 10 zł
Zrobiłem kilka ważnych drobiazgów.
Stopki w naczepie. - Proste bez żadnych cudów. Nic innego nie mogłem wykombinować.
Dokończyłem kosz z satelitą - Wygląda dużo lepiej.
Tylny pas - tam gdzie jest łączenie siłownika.
I to chyba koniec lutowania w naczepie, może coś jeszcze trzeba będzie poprawić.
VOLVO. Autko wymagało sprawnej ręki żeby wyglądał jak trzeba.
Zamiast koszyka na dachu zrobiłem prostą owiewkę. Jest naprawdę ładna.
Postanowiłem dodać trąbki i do tego przydała się parasolka. (Wczoraj znalazłem na śmietniku następną z metalowymi okuciami)
Model ma nowy mocny hak.
Pokazałem też co trzeba zrobić żeby zamontować nowe teraz produkowane nadkola.
Trzy, może cztery dni i malowanko.
Stopki w naczepie. - Proste bez żadnych cudów. Nic innego nie mogłem wykombinować.
Dokończyłem kosz z satelitą - Wygląda dużo lepiej.
Tylny pas - tam gdzie jest łączenie siłownika.
I to chyba koniec lutowania w naczepie, może coś jeszcze trzeba będzie poprawić.
VOLVO. Autko wymagało sprawnej ręki żeby wyglądał jak trzeba.
Zamiast koszyka na dachu zrobiłem prostą owiewkę. Jest naprawdę ładna.
Postanowiłem dodać trąbki i do tego przydała się parasolka. (Wczoraj znalazłem na śmietniku następną z metalowymi okuciami)
Model ma nowy mocny hak.
Pokazałem też co trzeba zrobić żeby zamontować nowe teraz produkowane nadkola.
Trzy, może cztery dni i malowanko.
Po dwóch tygodniach roboty naczepa jest gotowa do malowani. Zdjęcia bez VOLVO który wisi na drucie i czeka na farbę
Cała masa problemów rozwiązana.
W piątek autko powinno być gotowe do prezentacji.
aa zapomniałem.
W punkcie obserwacyjnym jest stół z monitorem oraz lornetka.
Natomiast środek w otwieranych drzwiach obudowałem plastikiem. Mieści się ludzik.
Cała masa problemów rozwiązana.
W piątek autko powinno być gotowe do prezentacji.
aa zapomniałem.
W punkcie obserwacyjnym jest stół z monitorem oraz lornetka.
Natomiast środek w otwieranych drzwiach obudowałem plastikiem. Mieści się ludzik.
Dorobiłem ponad trzydzieści części wszystkie poza dwoma idą ponownie do szlifowania.
Teraz sprawdziłem w garażu. Główny kadłub z otwieranymi drzwiami wygląda fatalnie, zwłaszcza drzwi i cyna na poręczach. Część ze skosami trzeba przeszlifować oraz delikatnie lawetę z tyłu i będzie git.
Na piątek auto nie będzie gotowe
Teraz sprawdziłem w garażu. Główny kadłub z otwieranymi drzwiami wygląda fatalnie, zwłaszcza drzwi i cyna na poręczach. Część ze skosami trzeba przeszlifować oraz delikatnie lawetę z tyłu i będzie git.
Na piątek auto nie będzie gotowe
Zużyłem
Dwie i pół fiolki cyny, około 10-12zł
Trzy tarcze tnące do dremela 20mm plus dwie tarcze wzmacniane 32mm. Koszt 3 zł. Żaden model w mojej kolekcji nie pochłonął tyle tarcz.
Jedna antena teleskopowa. - śmietnik
Kawał blachy. - ile?, ile? jak Wam to zobrazować. Bok od obudowy komputerowej Midi Tower. - śmietnik
Ceowniki z parasolki oraz kilka zawiasów z tego urządzenia. Jedna trzecia drutów parasolki jest w modelu. - śmietnik.
Kawałek plastiku na siedzenia punkty obserwacyjnego oraz wnęki za drzwiami. śmietnik.
Szybka w obserwatorium. śmietnik
Malowanie wyceniam na 12 zł
Naklejki 2,5 zł
Za autko i naczepę zapłaciłem 8 zł
Nowe nadkola z odzysku.
Agregat z przodu naczepy. Nie wiem skąd go mam
Kilka śrub M3 oraz M2
No i jeszcze kilka drobiazgów które leżały gdzieś na śmietniku i się do mnie uśmiechały.
Jest to ostatni tak skomplikowany model jaki zrobiłem przynajmniej w nadchodzącym półroczu. Już wiem że mógłbym sporo czasu zaoszczędzić mając odpowiedni materiał. A tak wszystko trzeba było robic na piechotę.
Koniec.
Zapraszam do podziwiania i burzliwych oklasków.
Wasze komentarz ładują mi baterie. Jestem psychicznie wykończony.
Dwie i pół fiolki cyny, około 10-12zł
Trzy tarcze tnące do dremela 20mm plus dwie tarcze wzmacniane 32mm. Koszt 3 zł. Żaden model w mojej kolekcji nie pochłonął tyle tarcz.
Jedna antena teleskopowa. - śmietnik
Kawał blachy. - ile?, ile? jak Wam to zobrazować. Bok od obudowy komputerowej Midi Tower. - śmietnik
Ceowniki z parasolki oraz kilka zawiasów z tego urządzenia. Jedna trzecia drutów parasolki jest w modelu. - śmietnik.
Kawałek plastiku na siedzenia punkty obserwacyjnego oraz wnęki za drzwiami. śmietnik.
Szybka w obserwatorium. śmietnik
Malowanie wyceniam na 12 zł
Naklejki 2,5 zł
Za autko i naczepę zapłaciłem 8 zł
Nowe nadkola z odzysku.
Agregat z przodu naczepy. Nie wiem skąd go mam
Kilka śrub M3 oraz M2
No i jeszcze kilka drobiazgów które leżały gdzieś na śmietniku i się do mnie uśmiechały.
Jest to ostatni tak skomplikowany model jaki zrobiłem przynajmniej w nadchodzącym półroczu. Już wiem że mógłbym sporo czasu zaoszczędzić mając odpowiedni materiał. A tak wszystko trzeba było robic na piechotę.
Koniec.
Zapraszam do podziwiania i burzliwych oklasków.
Wasze komentarz ładują mi baterie. Jestem psychicznie wykończony.
Similar topics
» VOLVO F12 TURBO 6 Tanker siku 3416
» VOLVO F10 TURBO 6 Sattelkipper HEITKAMP siku 2919
» VOLVO F10 TURBO 6 Container-Transporter siku 3111
» VOLVO F10 TURBO 6 ARAL Fertigbauteile Transporter V307
» VOLVO FH 12 mit Anhänger DACHSER siku 3919
» VOLVO F10 TURBO 6 Sattelkipper HEITKAMP siku 2919
» VOLVO F10 TURBO 6 Container-Transporter siku 3111
» VOLVO F10 TURBO 6 ARAL Fertigbauteile Transporter V307
» VOLVO FH 12 mit Anhänger DACHSER siku 3919
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: VOLVO
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: