Bagger O&K L45 siku 3434
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Koparki, dźwigi, spychacze, walce, widlaki
Strona 1 z 1
Bagger O&K L45 siku 3434
Ostatnio zmieniony przez Siku Mechanik dnia Sob Mar 22, 2014 10:28 am, w całości zmieniany 1 raz
Re: Bagger O&K L45 siku 3434
Spychacz, po naszemu fadroma. To co mam to wrak bez łyżki i mocowania.
Długo myślałem co z tym fantem zrobić. Było kilka koncepcji jednak żadna nie miała na celu dorobienie brakującej części.
Aż wpadłem na pomysł połączenia ramienia koparki Großbagger siku 3510
z tym co było kiedyś fadromą.
Nie miałem na celu żadnej modyfikacji tylko uratowanie tego co może jeszcze wyglądać i służyć jako zabawka.
I co ?
Podobnie jak wyżej tylko kłopot polegał na przystosowaniu ramienia.
Na początku miałem przymocować zwykły zawias szkatułkowy łączący dwa elementy. Jednak odszedłem od tej kombinacji i zacząłem przycinać ramie.
Trochę skróciłem przeszlifowałem i się udało. Bez żadnego zawiasa ramie pasuje jak ulał.
Co ciekawe udało się tak skrócić ramię, że pasują oryginalne siłowniki fadromy. Było w tym trochę przypadku. Tak czy inaczej siłowniki które miałem dorabiać już są i sprawują się bardzo dobrze. Stawiają opór tak jak trzeba.
Następny etap to likwidacja nitów w ramieniu koparki i zastąpienie je śrubami.
Ostatnio zmieniony przez Siku Mechanik dnia Sob Mar 22, 2014 10:27 am, w całości zmieniany 1 raz
Skończyłem wymianę kilku starych nitów na śruby. W niektórych połączeniach ponownie zamontowałem stare nity. Te najdłuższe. Po ówczesnym przystosowaniu.
W miejscu mocowania oryginalnych ramion spychacza dorobiłem lampy z dwóch śrub z kapturkiem. (z ładnym wykończeniem. Nie wiem jak nazywają się takie nakrętki)
Zlikwidowałem siłownik sprężynowy. Jest zbędny w tej naprawie. (najbliższy łyżki)
Do końca naprawy zostało jeszcze kilka drobiazgów.
W miejscu mocowania oryginalnych ramion spychacza dorobiłem lampy z dwóch śrub z kapturkiem. (z ładnym wykończeniem. Nie wiem jak nazywają się takie nakrętki)
Zlikwidowałem siłownik sprężynowy. Jest zbędny w tej naprawie. (najbliższy łyżki)
Do końca naprawy zostało jeszcze kilka drobiazgów.
Ok. Wyszło jak wyszło. Modyfikacja zrobiona jest poprawnie. Naklejki zbyt się odcinają. Nic z tym nie zrobię.
Dwa zadania o modelu. Zauważyłem wady konstrukcyjne.
(Model już wyszedł z produkcji, dawno temu. Skala 1/55)
Przód spycharki składa się z trzech części (podświetlone)
połączone są tylko trzema nitami co jest niewystarczające. Ponieważ nadkola przedniej osi (zaznaczone na rysunku)
mają tendencje do bocznych wychyleń. Robi się nieprzyjemny luz. Luz już był przed rozebraniem spychacza. Myślałem że go zlikwiduje. Przydałby się jeszcze jeden nit. Jednak nie ma.
Morał jest taki.
Spychacze, koparki to twardy orzech do zgryzienia mam na myśli remonty, dlatego proponuje kupować te modele w jak najlepszym stanie. Lepiej dopłacić i mieć święty spokój.
Cena fadromy kompletnej w dobrym stanie to wydatek około 20 zł plus wysyłka. I tego trzeba się trzymać.
Koniec
Pozdrawiam czytelników.
Dwa zadania o modelu. Zauważyłem wady konstrukcyjne.
(Model już wyszedł z produkcji, dawno temu. Skala 1/55)
Przód spycharki składa się z trzech części (podświetlone)
połączone są tylko trzema nitami co jest niewystarczające. Ponieważ nadkola przedniej osi (zaznaczone na rysunku)
mają tendencje do bocznych wychyleń. Robi się nieprzyjemny luz. Luz już był przed rozebraniem spychacza. Myślałem że go zlikwiduje. Przydałby się jeszcze jeden nit. Jednak nie ma.
Morał jest taki.
Spychacze, koparki to twardy orzech do zgryzienia mam na myśli remonty, dlatego proponuje kupować te modele w jak najlepszym stanie. Lepiej dopłacić i mieć święty spokój.
Cena fadromy kompletnej w dobrym stanie to wydatek około 20 zł plus wysyłka. I tego trzeba się trzymać.
Koniec
Pozdrawiam czytelników.
Similar topics
» John Deere siku 1992 siku 1994
» IVECO Tieflader mit Baumaschine Bagger O&K L45 siku 3119
» Mercedes Benz SK Tieflader mit Bagger Meyer & Co siku 4111
» Volvo FL10 Tieflader und Bagger beides der Firma Heitkamp siku
» Liebherr Bagger 924 seltene Farbe in rot Hydraulik Raupenbagger siku 3727
» IVECO Tieflader mit Baumaschine Bagger O&K L45 siku 3119
» Mercedes Benz SK Tieflader mit Bagger Meyer & Co siku 4111
» Volvo FL10 Tieflader und Bagger beides der Firma Heitkamp siku
» Liebherr Bagger 924 seltene Farbe in rot Hydraulik Raupenbagger siku 3727
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Koparki, dźwigi, spychacze, walce, widlaki
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: