Mercedes Benz Feuerwehr Drehleiter Siku 2819
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz SK, NG
Strona 1 z 1
Mercedes Benz Feuerwehr Drehleiter Siku 2819
Ostatnio zmieniony przez Siku Mechanik dnia Wto Sie 26, 2014 7:16 pm, w całości zmieniany 2 razy
Re: Mercedes Benz Feuerwehr Drehleiter Siku 2819
Model kupiony z zestawem -= Złom siku 13 =-
Ubytki
Koguty
Lusterko
Szperacz
Ułamana rączka białej klapy
Brak rolki z wężem strażackim
Złamane dwie nóżki stabilizacyjne
Luźna praca drabiny
Jednym słowem trochę dupereli.
Auta nie będę malował jak na swoje lata (produkowany od początku lat osiemdziesiątych) stan lakieru jest bardzo dobry. Osie proste, nie będę rozbierał kół.
Pomaluje tylko białe części oraz czarną podłogę. Bezbarwnym trysnę środek drabiny żeby dostała trochę oporu przy wysuwaniu.
Ubytki
Koguty
Lusterko
Szperacz
Ułamana rączka białej klapy
Brak rolki z wężem strażackim
Złamane dwie nóżki stabilizacyjne
Luźna praca drabiny
Jednym słowem trochę dupereli.
Auta nie będę malował jak na swoje lata (produkowany od początku lat osiemdziesiątych) stan lakieru jest bardzo dobry. Osie proste, nie będę rozbierał kół.
Pomaluje tylko białe części oraz czarną podłogę. Bezbarwnym trysnę środek drabiny żeby dostała trochę oporu przy wysuwaniu.
Auto prawie na ukończeniu. Pozostało jeszcze dopracować lusterko i szperacz. Po raz pierwszy wykorzystałem oryginalne mocowanie tych części. Elementy są bardzo małe i trudno było wywiercić otworek 1 mm, ale się udało. Drobiazgi już drugą dobę schną. Użyłem najmocniejszego kleju jaki posiadam to klej do metalu i nie tylko. Dziś powinienem samochód skończyć.
i to jest to co Lubie;D
zdarza Ci sie coś coverowac?
zdarza Ci sie coś coverowac?
Gość- Gość
- Kod:
coverowac
Czasami poprawiam producenta, wiele części zrobionych jest po to żeby model stał na półce a przecież to są ładne zabawki do zabawy. Tak czasami coś przerobię żeby część była trwalsza np. lusterka
Koniec
Kilka zdań o robocie
Najtrudniejszym elementem do zrobienia była szpula na wąż strażacki. I nie chodzi o samą szpule tylko o jej mocowanie do wystających z tyłu haków. Wcale się nie dziwię że została zgubiona ponieważ wszystko co jest zdejmowane narażone jest na utratę. Konstruktorzy siku zrobili ją zdejmowana nie wiem tylko po jaką cholerę, powinna być na jakieś zatrzaski a tak sobie tylko leży na hakach. Druga sprawa to rozwijanie węża. Jeżeli nie ma mocowania to podczas zabawy szpulka będzie spadać czyli jednym słowem zrobione jest tak żeby ta część się gubiła.
Ja poszedłem trochę dalej. Moja szpula obraca się z lekkim oporem i nie ma możliwości jej wyjęcia bo po co?.
Szpule zrobiłem z rolek na taśmę kasety mini DV przystosowując ją do rozmiaru bo jest trochę za duża, z kawałka aluminiowej rurki, na której przymocowana szpula oraz patyczka od lizaka który idealnie pasuje w wystające haki. Na patyczku obraca się szpula. Żeby szpulki nie można było zdjąć dorobiłem odpowiednią śrubkę oraz specjalne podkładki które nie dają możliwości wyjęcia elementu a jednocześnie pozwalają na swobodne obracanie się szpulki. Każdy kto ma rower może sobie zobaczyć co to za podkładki które nawet jak nakrętka się zluzuje koło nie wyleci z widelca. Proste i bardzo skuteczne. Tak właśnie zrobiłem.
Wąż to kawałek kabla od słuchawek z sikawką na końcu w tym przypadku mini jack.
Po raz pierwszy wykorzystałem złamane oryginalne mocowanie lusterka oraz szperacza. Wiertłem 1 mm zrobiłem otworek i umocowałem lusterko oraz szperacz. Szperacz to drucik i przeszlifowany koralikiem. Wygląda nieźle lepiej niż do tej pory robiłem.
Cała reszt to drobiazgi o których pisał nie będę, wiele razy omawiałem już te dorabiane części.
Kilka zdań o robocie
Najtrudniejszym elementem do zrobienia była szpula na wąż strażacki. I nie chodzi o samą szpule tylko o jej mocowanie do wystających z tyłu haków. Wcale się nie dziwię że została zgubiona ponieważ wszystko co jest zdejmowane narażone jest na utratę. Konstruktorzy siku zrobili ją zdejmowana nie wiem tylko po jaką cholerę, powinna być na jakieś zatrzaski a tak sobie tylko leży na hakach. Druga sprawa to rozwijanie węża. Jeżeli nie ma mocowania to podczas zabawy szpulka będzie spadać czyli jednym słowem zrobione jest tak żeby ta część się gubiła.
Ja poszedłem trochę dalej. Moja szpula obraca się z lekkim oporem i nie ma możliwości jej wyjęcia bo po co?.
Szpule zrobiłem z rolek na taśmę kasety mini DV przystosowując ją do rozmiaru bo jest trochę za duża, z kawałka aluminiowej rurki, na której przymocowana szpula oraz patyczka od lizaka który idealnie pasuje w wystające haki. Na patyczku obraca się szpula. Żeby szpulki nie można było zdjąć dorobiłem odpowiednią śrubkę oraz specjalne podkładki które nie dają możliwości wyjęcia elementu a jednocześnie pozwalają na swobodne obracanie się szpulki. Każdy kto ma rower może sobie zobaczyć co to za podkładki które nawet jak nakrętka się zluzuje koło nie wyleci z widelca. Proste i bardzo skuteczne. Tak właśnie zrobiłem.
Wąż to kawałek kabla od słuchawek z sikawką na końcu w tym przypadku mini jack.
Po raz pierwszy wykorzystałem złamane oryginalne mocowanie lusterka oraz szperacza. Wiertłem 1 mm zrobiłem otworek i umocowałem lusterko oraz szperacz. Szperacz to drucik i przeszlifowany koralikiem. Wygląda nieźle lepiej niż do tej pory robiłem.
Cała reszt to drobiazgi o których pisał nie będę, wiele razy omawiałem już te dorabiane części.
- Kod:
[b]Ile wydałem[/b]
Samochód 6 zł
Farba 2 zł, malowałem tylko białe części
3 śrubki
"Robota ? to głupota, picie to życie"
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sro Mar 13, 2013 8:26 am, w całości zmieniany 1 raz
biorąc pod uwagę sklepowe ceny siku, to jak za darmoche;D
Gość- Gość
Sklepowe to może i tak.
Przewagę mam taką że nie każdy ma możliwość naprawy i umiejętności.
Chyba dla tego kupuje w rozsądnych cenach
Przewagę mam taką że nie każdy ma możliwość naprawy i umiejętności.
Chyba dla tego kupuje w rozsądnych cenach
Similar topics
» Mercedes Benz TOI TOI siku 2819
» Mercedes Benz TOI TOI Transporter siku 2819
» Mercedes Benz SK Feuerwehr mit Gelenkbühne siku 3720
» Mercedes Benz L 406D Feuerwehr siku 1911
» Magirus Drehleiter Feuerwehr siku 4114
» Mercedes Benz TOI TOI Transporter siku 2819
» Mercedes Benz SK Feuerwehr mit Gelenkbühne siku 3720
» Mercedes Benz L 406D Feuerwehr siku 1911
» Magirus Drehleiter Feuerwehr siku 4114
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz SK, NG
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: