Mercedes Unimog ADAC Abschleppwagen siku 1620
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz Unimog
Strona 1 z 1
Re: Mercedes Unimog ADAC Abschleppwagen siku 1620
więcej jest pod tym linkiem
http://www.minicars.ugu.pl/viewtopic.php?p=1357#1357
http://www.minicars.ugu.pl/viewtopic.php?p=1357#1357
Mercedes Unimog ADAC Abschleppwagen siku 1620
Nowy projekt
Mercedes oraz przyczepka przekształcą się w nowy samochodzik mojego pomysłu :-P :-)
Przyczepa leżała sobie już jakiś czas. Jak by miała opony to bym ją pomalował i dołączył do resoraków a tak wejdzie w skład nowego projektu. :-D
Przyczepka pochodzi z zestawu złom 20
Mercedes to najnowszy nabytek kupiony na części.
Pochodzi z zestawu złom 23
Zostanie mi jedna oś, cała kabina bez szyby no i podwozie.
Dlatego zrobimy z tego samochodzik
Przyczepka została odpowiednio przycięta i dostała nowe koła
Są trochę za wysokie i trzeba delikatnie przeszlifować spody błotników bo koła się nie obracają. Oczywiście koła to siku :-D
Było trochę kłopotów ze zmianą osi na dłuższe jednak sobie jakoś poradziłem i widoczny jest tylko biały osad po suber glue który wyparował
Przycięty został też mercedes
Tu nie było żadnych niespodzianek
Połączenie na śrubkę 3 mm
Gotowy szkielet modelu
Podczas łączenia najważniejsze było żeby podwozie mercedesa oraz przyczepki były w osi i tak też się stało. Całość jest równa trzyma linię.
Ponieważ przyczepka jest dosyć długa zostanie z tyłu przycięta. Żeby auto nie wyszło karykaturalnie trzeba dokładnie sprawdzić jak wygląda na tle innych lawet
Będzie dłuższa o jakiś centymetr. Jest ot absolutnie do zaakceptowania.
Od tego momentu zaczyna się wykańczanie samochodu :mrgreen:
Platforma w sześćdziesięciu procentach skończona
Muszę teraz szoferce dodać pazura i potem wszystko wykończyć :-)
Jeśli chodzi o przejście z ciężarówki na platformę to do głowy przyszły mi dwa pomysły.
Zrobić dublo kabinę tak jak tu
Lub spojler z wciągarką. Wybrałem to drugie rozwiązanie i zrobiłem coś takiego
Jest już blisko doskonałości. Trzeba jeszcze płaskiej platformie dodać trochę finezji.
Duł też trzeba dopracować. :-)
Dziś zrobiłem dwie arcyważne części które zamykają problem przejścia z szoferki na platformę.
Trzeba jeszcze tylko przelecieć papierkiem
Ponad trzy godziny roboty
Model na ukończeniu.
Trzeba dopracować najazd i inne pierdoły
Najważniejsze że auto jest coraz ładniejsze :mrgreen:
Wykończenie.
Zrobiłem kilka drobiazgów które definitywne wykończyły samochodzik
Pozostało malowanie
Malowanie w toku. Jutro model będzie gotowy
Nowy projekt
Mercedes oraz przyczepka przekształcą się w nowy samochodzik mojego pomysłu :-P :-)
Przyczepa leżała sobie już jakiś czas. Jak by miała opony to bym ją pomalował i dołączył do resoraków a tak wejdzie w skład nowego projektu. :-D
Przyczepka pochodzi z zestawu złom 20
Mercedes to najnowszy nabytek kupiony na części.
Pochodzi z zestawu złom 23
Zostanie mi jedna oś, cała kabina bez szyby no i podwozie.
Dlatego zrobimy z tego samochodzik
Przyczepka została odpowiednio przycięta i dostała nowe koła
Są trochę za wysokie i trzeba delikatnie przeszlifować spody błotników bo koła się nie obracają. Oczywiście koła to siku :-D
Było trochę kłopotów ze zmianą osi na dłuższe jednak sobie jakoś poradziłem i widoczny jest tylko biały osad po suber glue który wyparował
Przycięty został też mercedes
Tu nie było żadnych niespodzianek
Połączenie na śrubkę 3 mm
Gotowy szkielet modelu
Podczas łączenia najważniejsze było żeby podwozie mercedesa oraz przyczepki były w osi i tak też się stało. Całość jest równa trzyma linię.
Ponieważ przyczepka jest dosyć długa zostanie z tyłu przycięta. Żeby auto nie wyszło karykaturalnie trzeba dokładnie sprawdzić jak wygląda na tle innych lawet
Będzie dłuższa o jakiś centymetr. Jest ot absolutnie do zaakceptowania.
Od tego momentu zaczyna się wykańczanie samochodu :mrgreen:
Platforma w sześćdziesięciu procentach skończona
Muszę teraz szoferce dodać pazura i potem wszystko wykończyć :-)
Jeśli chodzi o przejście z ciężarówki na platformę to do głowy przyszły mi dwa pomysły.
Zrobić dublo kabinę tak jak tu
Lub spojler z wciągarką. Wybrałem to drugie rozwiązanie i zrobiłem coś takiego
Jest już blisko doskonałości. Trzeba jeszcze płaskiej platformie dodać trochę finezji.
Duł też trzeba dopracować. :-)
Dziś zrobiłem dwie arcyważne części które zamykają problem przejścia z szoferki na platformę.
Trzeba jeszcze tylko przelecieć papierkiem
Ponad trzy godziny roboty
Model na ukończeniu.
Trzeba dopracować najazd i inne pierdoły
Najważniejsze że auto jest coraz ładniejsze :mrgreen:
Wykończenie.
Zrobiłem kilka drobiazgów które definitywne wykończyły samochodzik
Pozostało malowanie
Malowanie w toku. Jutro model będzie gotowy
koniec
Podsumowanie
Jest to przykład że z niczego można zrobić coś ciekawego. Samochodzik jest kapitalny. Bardzo się starałem żeby wyszedł równiutko, zresztą jest to model który pochłoną najwięcej czasu, jak do tej pory. I widać efekty. Całe zebrane doświadczenie z wszystkich moich napraw jest właśnie prezentowane w tym modelu. Nowe lusterka, nowy typ wciągarki, nowy kogut i jeszcze kilka drobiazgów których nie widać.
Nie wiem dlaczego podjazd nie zamyka się pod kontem 90 stopni, przecież się chował podczas pracy, coś przeoczyłem.
Zrobię jeszcze nowego mercedesa na tym podwoziu w głowie zaświtał mi nowy projekt:)
ile wydałem
oraz od cholery roboty.
Jak bym miał go sprzedać na otarcie łez 40 zł by starczyło. Poszedłbym na piwo i przepił kasę. :mrgreen:
Podsumowanie
Jest to przykład że z niczego można zrobić coś ciekawego. Samochodzik jest kapitalny. Bardzo się starałem żeby wyszedł równiutko, zresztą jest to model który pochłoną najwięcej czasu, jak do tej pory. I widać efekty. Całe zebrane doświadczenie z wszystkich moich napraw jest właśnie prezentowane w tym modelu. Nowe lusterka, nowy typ wciągarki, nowy kogut i jeszcze kilka drobiazgów których nie widać.
Nie wiem dlaczego podjazd nie zamyka się pod kontem 90 stopni, przecież się chował podczas pracy, coś przeoczyłem.
Zrobię jeszcze nowego mercedesa na tym podwoziu w głowie zaświtał mi nowy projekt:)
ile wydałem
oraz od cholery roboty.
Jak bym miał go sprzedać na otarcie łez 40 zł by starczyło. Poszedłbym na piwo i przepił kasę. :mrgreen:
Similar topics
» Mercedes Unimog Lastwagen UN Siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620
» Mercedes Unimog Elegance siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620 nowy
» Mercedes Unimog Lastwagen 6x6 UN Siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620
» Mercedes Unimog Elegance siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620 nowy
» Mercedes Unimog Lastwagen 6x6 UN Siku 1620
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz Unimog
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: