Mercedes Unimog Lastwagen 6x6 UN Siku 1620
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz Unimog
Strona 1 z 1
Mercedes Unimog Lastwagen 6x6 UN Siku 1620
Link to tematu cytowanego postuSMOK WAWELSKI napisał:Trzy kompletne Mercedesy plus jeden bez kół
Plan jest taki.
Z dwóch zrobię jeden jakiś wypasiony. Pozostałe dwa czekają na ciekawy pomysł.
Modele były kapane 96 godzin w roztworze, dwie łyżki sody na szklankę wody. Jak widać farba została usunięta w 98 % -tach. Pozostałości usunę podczas renowacji.
To nie farba to beton.
Mercedes Unimog Siku 1620 części złom 4 szt
https://dokument.forumpolish.com/t297-mercedes-unimog-siku-1620-czesci-zlom-4-szt
Przyszedł czas żeby z kilku mercedesów zrobić trzy, a może dwa modele których nie ma w katalogu siku.
Re: Mercedes Unimog Lastwagen 6x6 UN Siku 1620
Padło na dwa.
Pierwszy model będzie przypominał Mercedesa sześciokołowego
z inną zabudową ponieważ autko będzie w barwach UN. Organizacji Narodów Zjednoczonych.
Taki jest plan
W tej modyfikacji równolegle będę montował identyczny model Mercedesa tylko dwuosiowy
Mercedes Unimog Lastwagen UN Siku 1620
https://dokument.forumpolish.com/t305-mercedes-unimog-lastwagen-un-siku-1620#1755
Pierwszy model będzie przypominał Mercedesa sześciokołowego
z inną zabudową ponieważ autko będzie w barwach UN. Organizacji Narodów Zjednoczonych.
Taki jest plan
W tej modyfikacji równolegle będę montował identyczny model Mercedesa tylko dwuosiowy
Mercedes Unimog Lastwagen UN Siku 1620
https://dokument.forumpolish.com/t305-mercedes-unimog-lastwagen-un-siku-1620#1755
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sob Lis 16, 2013 6:29 pm, w całości zmieniany 3 razy
Najtrudniejsze w tej wersji modelu jest przystosowanie podwozia dwu osiowego na trzy osiowe.
Po godzinie kombinowania zrobiłem odpowiedni grunt. Chciałem zamontować jedną dwu osiową spinkę jednak nie dało rady. W tej wersji muszą być dwie pojedyncze.
Tak wyszło ( na zdjęciu jest jeszcze jeden identyczny model z tym że ma dwie osie i na tym przykładzie dokładnie pokazuje sposób łączenia dwóch części podwozia)
Tu już z kołami
Widać dokładnie dwie równo zamontowane spinki.
Po godzinie kombinowania zrobiłem odpowiedni grunt. Chciałem zamontować jedną dwu osiową spinkę jednak nie dało rady. W tej wersji muszą być dwie pojedyncze.
Tak wyszło ( na zdjęciu jest jeszcze jeden identyczny model z tym że ma dwie osie i na tym przykładzie dokładnie pokazuje sposób łączenia dwóch części podwozia)
Tu już z kołami
Widać dokładnie dwie równo zamontowane spinki.
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sob Lis 16, 2013 6:26 pm, w całości zmieniany 2 razy
Następny etap to połączenie dwóch karoserii w jedną. Bardzo trudne, a najgorsze że nie ma miejsca na błąd. Małe odchylenie powoduje widoczne na burtach nierówność. W tym miejscu poświęciłem ponad cztery godziny na pracy montaż. Bez żadnego kleju wszystko na śrubki
Ponieważ na raz robię dwa prawie identyczne modele czas pokazać jak idealnie równo je złożyłem. Błąd nie przekracza 0.5 mm.
pięknie
Mercedesy będą z plandekami. Plandeki na stałe będą przymocowana do odpowiedniej konstrukcji. Nie chciało mi się lutować stelażu z metalu dlatego zrobiłem dwa identyczne pudełka które będą spełniały tę samą funkcję.
Są osiem milimetrów za wysokie względem tego modelu
Nie mam innych wymiarów dlatego będę się wzorował modelem wyżej.
Stan surowy zamknięty. Teraz wystarczy autka dopieścić i dodać kilka fajnych dodatków.
Są osiem milimetrów za wysokie względem tego modelu
Nie mam innych wymiarów dlatego będę się wzorował modelem wyżej.
Stan surowy zamknięty. Teraz wystarczy autka dopieścić i dodać kilka fajnych dodatków.
Mercedes nie jest konstrukcyjnie przystosowany do zabudowy z plandeką. Powinny być burty z belkami w których są otwory a w nie mocuje się stelaż zabudowy. Tak jak w tym modelu
Musiałem w burtach wkręcić mocujące śruby, śą widoczne na zdjęciach które pozwolą na zamocowanie plandeki.
Zrobienie dwóch identycznych plandek bez żadnych szkiców i wymiarów było wyzwaniem. Zwłaszcza że jeszcze nie robiłem tej części.
Wyszło całkiem przyzwoicie.
Tą przybrudzoną robiłem godzinę drugą piętnaście minut.
Plandeka składa się z folii samoprzylepnej do której przykleiłem i zarazem wzmocniłem odpowiednio wycięty kawałek materiału. Folia się nie rozciąga. Trzyma wymiar.
To tyle na dziś.
Musiałem w burtach wkręcić mocujące śruby, śą widoczne na zdjęciach które pozwolą na zamocowanie plandeki.
Zrobienie dwóch identycznych plandek bez żadnych szkiców i wymiarów było wyzwaniem. Zwłaszcza że jeszcze nie robiłem tej części.
Wyszło całkiem przyzwoicie.
Tą przybrudzoną robiłem godzinę drugą piętnaście minut.
Plandeka składa się z folii samoprzylepnej do której przykleiłem i zarazem wzmocniłem odpowiednio wycięty kawałek materiału. Folia się nie rozciąga. Trzyma wymiar.
To tyle na dziś.
"Każda akcja powoduje reakcję".
Po mojemu. Zmiana tylko jednej części ciągnie za sobą następne.
Błotniki.
Tu sprawa była dosyć prosta. Musiałem plastikowy element dopasować do konstrukcji. Coś wyciąłem, przeszlifowałem i pasuje jak ulał. Dodatkowo element trzyma się na śrubach które służą do regulacji dystansu między paką a podwoziem. Pod spodem karoserii widać przyklejone dwa kawałki plastiku. Są to także dystanse które dociskają blokadę haka. Bez tych plastików oczko przyczepy wyskakuje z haka ciężarówki.
W modelu który nazwałem 6x6 przerobienie błotników było bardziej skomplikowane. Potrzebowałem dwie identyczne części które po odpowiednim wycięciu skleiłem. Całe szczęście ze element nie ma kontaktu z ręką nie wiem na ile jest wytrzymały. Za to dobrze wygląda.
Po mojemu. Zmiana tylko jednej części ciągnie za sobą następne.
Błotniki.
Tu sprawa była dosyć prosta. Musiałem plastikowy element dopasować do konstrukcji. Coś wyciąłem, przeszlifowałem i pasuje jak ulał. Dodatkowo element trzyma się na śrubach które służą do regulacji dystansu między paką a podwoziem. Pod spodem karoserii widać przyklejone dwa kawałki plastiku. Są to także dystanse które dociskają blokadę haka. Bez tych plastików oczko przyczepy wyskakuje z haka ciężarówki.
W modelu który nazwałem 6x6 przerobienie błotników było bardziej skomplikowane. Potrzebowałem dwie identyczne części które po odpowiednim wycięciu skleiłem. Całe szczęście ze element nie ma kontaktu z ręką nie wiem na ile jest wytrzymały. Za to dobrze wygląda.
Żeby modele ciężarówek nawiązywały do konwoju UN i tego Mercedesa
https://dokument.forumpolish.com/t289-mercedes-benz-280-ge-un-siku-1044
Zrobiłem reling dachowy z syrenami oraz anteny.
Auto 6x6 będzie miało dodatkowo koguta oraz przednią wciągarkę którą już zrobiłem tylko nie dodałem zdjęć.
Wielkimi krokami zbliżamy się do malowania. Pozostały lusterka oraz przednia osłona silnika w dwudniówce.
https://dokument.forumpolish.com/t289-mercedes-benz-280-ge-un-siku-1044
Zrobiłem reling dachowy z syrenami oraz anteny.
Auto 6x6 będzie miało dodatkowo koguta oraz przednią wciągarkę którą już zrobiłem tylko nie dodałem zdjęć.
Wielkimi krokami zbliżamy się do malowania. Pozostały lusterka oraz przednia osłona silnika w dwudniówce.
Similar topics
» Mercedes Unimog Lastwagen UN Siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620
» Mercedes Unimog Elegance siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620 nowy
» Mercedes Unimog Kettenantrieb GAZPROM siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620
» Mercedes Unimog Elegance siku 1620
» Mercedes Unimog Siku 1620 nowy
» Mercedes Unimog Kettenantrieb GAZPROM siku 1620
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Mercedes-Benz :: Mercedes-Benz Unimog
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: