Lustrka siku
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Reszta autek
Strona 1 z 1
Lustrka siku
Lusterka w samochodach ciężarowych siku to najczęściej łamana część. Jak tylko dziecko zaczęło się bawić samochodzikiem to na 99% lusterka są łamane. Winą można obciążyć dzieciaka ale w rzeczywistości lusterka są bardzo słabe. Plastik z którego są zrobione jest zbyt słaby.
Według mnie lusterka powinny być gumowe.
Siku montuje w swoich modelach dwa typy lusterek
Pierwszy typ to na zatrzask
Drugi typ lusterka na owiewce.
Oba typy to szmelc. Tylko ładnie wyglądają, nic poza tym.
Są jeszcze lusterka metalowe z cynku ale nie miałem okazji ich zobaczyć. Jak tylko coś trafię to napiszę.
Pierwszy model który naprawiałem też nie miał lusterek. I prawdę mówiąc bardzo obawiałem się tej części, czy dam radę ją zrobić. Lusterka są bardzo małe trudno je trzymać w palcach a co dopiero jeszcze obrabiać.
Oto moje pierwsze lusterka
Wyglądają całkiem całkiem, byłem bardzo zadowolony że udało mi się je zrobić.
Pierwsze dwa modele miały właśnie takie lusterka
Kolejne modele też nie miały lusterek jednak w następnych naprawach poszedłem dalej i postanowiłem robić lusterka ze stałym dorabianym mocowaniem.
Pierwsze które zrobiłem osadzone były w miarę mocno ale się ruszały. Strasznie mnie to denerwowało.
Tak też następne auta miały moje lusterka
Bardzo mi się podobały i co najważniejsze były dużo mocniejsze niż oryginalne. Trzeba pamiętać że samochodzikami będzie bawiło się dziecko i to był główny powód lusterek na stałe
Minęło prawie pół roku, kolekcja autek się powiększyła doszedłem do większej wprawy doświadczenie urosło dlatego jeszcze raz przemyślałem jak zrobić jeszcze ładniejsze lusterka.
Postanowiłem wykorzystać same uszkodzone zatrzaski i wmontować w nie nowe lusterka.
Całe szczęście nie wyrzucałem zatrzasków do kosza tylko je zbierałem i teraz są jak znalazł.
I tak zrobiłem następną generacje lusterek.
Lusterko zaraz po sklejeniu
Od razu widać różnicę, są bliższe oryginału i kilkakrotnie mocniejsze.
A tu już pomalowane
Lusterka na modelu
Są to najładniejsze lusterka jakie zrobiłem.
I tak teraz będę robił :-P :mrgreen:
I jeszcze jedno zdanie.
Lusterka można dokupić kosztują 1 euro za parę, tylko jest jeden drobiazg. Nie miałem okazji widzieć takiej oferty na allegro przez ostatnie pół roku
Jak ktoś nie ma w modelu lusterek a moje mu odpowiadają to może niech da znać to mu je zrobię za darmo, no może za kilka śrubek. :)tylko musi mieć zatrzaski
Proszę mnie poprawić jak się mylę
Według mnie lusterka powinny być gumowe.
Siku montuje w swoich modelach dwa typy lusterek
Pierwszy typ to na zatrzask
Drugi typ lusterka na owiewce.
Oba typy to szmelc. Tylko ładnie wyglądają, nic poza tym.
Są jeszcze lusterka metalowe z cynku ale nie miałem okazji ich zobaczyć. Jak tylko coś trafię to napiszę.
Pierwszy model który naprawiałem też nie miał lusterek. I prawdę mówiąc bardzo obawiałem się tej części, czy dam radę ją zrobić. Lusterka są bardzo małe trudno je trzymać w palcach a co dopiero jeszcze obrabiać.
Oto moje pierwsze lusterka
Wyglądają całkiem całkiem, byłem bardzo zadowolony że udało mi się je zrobić.
Pierwsze dwa modele miały właśnie takie lusterka
Kolejne modele też nie miały lusterek jednak w następnych naprawach poszedłem dalej i postanowiłem robić lusterka ze stałym dorabianym mocowaniem.
Pierwsze które zrobiłem osadzone były w miarę mocno ale się ruszały. Strasznie mnie to denerwowało.
Tak też następne auta miały moje lusterka
Bardzo mi się podobały i co najważniejsze były dużo mocniejsze niż oryginalne. Trzeba pamiętać że samochodzikami będzie bawiło się dziecko i to był główny powód lusterek na stałe
Minęło prawie pół roku, kolekcja autek się powiększyła doszedłem do większej wprawy doświadczenie urosło dlatego jeszcze raz przemyślałem jak zrobić jeszcze ładniejsze lusterka.
Postanowiłem wykorzystać same uszkodzone zatrzaski i wmontować w nie nowe lusterka.
Całe szczęście nie wyrzucałem zatrzasków do kosza tylko je zbierałem i teraz są jak znalazł.
I tak zrobiłem następną generacje lusterek.
Lusterko zaraz po sklejeniu
Od razu widać różnicę, są bliższe oryginału i kilkakrotnie mocniejsze.
A tu już pomalowane
Lusterka na modelu
Są to najładniejsze lusterka jakie zrobiłem.
I tak teraz będę robił :-P :mrgreen:
I jeszcze jedno zdanie.
Lusterka można dokupić kosztują 1 euro za parę, tylko jest jeden drobiazg. Nie miałem okazji widzieć takiej oferty na allegro przez ostatnie pół roku
Jak ktoś nie ma w modelu lusterek a moje mu odpowiadają to może niech da znać to mu je zrobię za darmo, no może za kilka śrubek. :)tylko musi mieć zatrzaski
Proszę mnie poprawić jak się mylę
Re: Lustrka siku
Jak już wspominałem zbierałem wszystkie zatrzaski od złamanych lusterek i właśnie przyszedł czas żeby je skompletować.
Z lusterkami jest jeden problem, trzeba czekać po sklejeniu dobę żeby je zamontować na aucie dlatego już dziś mam cztery pary gotowych lusterek.
Wystarczy je pomalować.
Przy sklejaniu lusterek najważniejsza jest mocująca kropelka, żeby wyglądała ładnie, blaszkę zawsze można pod szlifować :-D
Cztery następne ciężarówki będą miały ładne lusterka :-P
Następny model lusterek które są montowane chyba tylko w cięzarowych Fordach
Była taka potrzeba wiec ponownie zrobiłem kilka par lusterek
Nad tym draństwem siedziałem dwie godziny i dlatego dziś nie zrobiłem nic więcej. Już mi się nie chciało
Z lusterkami jest jeden problem, trzeba czekać po sklejeniu dobę żeby je zamontować na aucie dlatego już dziś mam cztery pary gotowych lusterek.
Wystarczy je pomalować.
Przy sklejaniu lusterek najważniejsza jest mocująca kropelka, żeby wyglądała ładnie, blaszkę zawsze można pod szlifować :-D
Cztery następne ciężarówki będą miały ładne lusterka :-P
Następny model lusterek które są montowane chyba tylko w cięzarowych Fordach
Była taka potrzeba wiec ponownie zrobiłem kilka par lusterek
Nad tym draństwem siedziałem dwie godziny i dlatego dziś nie zrobiłem nic więcej. Już mi się nie chciało
Re: Lustrka siku
Minął rok zabawy z lusterkami i w tej chwili wiem więcej na ich temat.
Lata osiemdziesiąte to lusterka beznadziejne. W siedemdziesiątych nie było wcale.
Jak pisałem wyżej prawie zawsze są złamane. Jedno mocowanie to za mało żeby je uchronić przed zniszczeniem. Co ciekawe przez trzydzieści lat inżynierowie siku nie robili nic w tym kierunku żeby je poprawić. Wypuścili steki modeli z tym samym szmelcem. Przełom nastąpił na początku wieku. Lusterka zaczęły być troszeczkę tłuściejsze i być może z lepszego bardziej elastycznego materiału. Przykładem jest to auto
Mercedes Actros Koffer Sattelzug Lufthansa Cargo siku 3816
To jeszcze nie to, ale widziałem sporo autek używanych z całymi lusterkami. Dopiero następne dziesięć lat to przełom w lusterkach. Akurat model niżej na nowy typ lusterek, ale w dalszym ciągu z jednym mocowaniem. Autko to Mercedes Atego Abschleppwagen ADAC siku 2712
Lusterka takie jak trzeba ma większość modeli z 2012 roku.
Przykład to najnowszy Mercedes Actros LKW mit Muldenkipper FLIEGL siku 3537
MAN Feuerwehr mit Boot siku 2102
to są lusterka właśnie z MAN -a
Widać dokładnie o co chodzi. Górne mocowanie i dodatkowo dolne mocowanie.
Takie lusterka powinny być od samego początku.
to tyle
Lata osiemdziesiąte to lusterka beznadziejne. W siedemdziesiątych nie było wcale.
Jak pisałem wyżej prawie zawsze są złamane. Jedno mocowanie to za mało żeby je uchronić przed zniszczeniem. Co ciekawe przez trzydzieści lat inżynierowie siku nie robili nic w tym kierunku żeby je poprawić. Wypuścili steki modeli z tym samym szmelcem. Przełom nastąpił na początku wieku. Lusterka zaczęły być troszeczkę tłuściejsze i być może z lepszego bardziej elastycznego materiału. Przykładem jest to auto
Mercedes Actros Koffer Sattelzug Lufthansa Cargo siku 3816
To jeszcze nie to, ale widziałem sporo autek używanych z całymi lusterkami. Dopiero następne dziesięć lat to przełom w lusterkach. Akurat model niżej na nowy typ lusterek, ale w dalszym ciągu z jednym mocowaniem. Autko to Mercedes Atego Abschleppwagen ADAC siku 2712
Lusterka takie jak trzeba ma większość modeli z 2012 roku.
Przykład to najnowszy Mercedes Actros LKW mit Muldenkipper FLIEGL siku 3537
MAN Feuerwehr mit Boot siku 2102
to są lusterka właśnie z MAN -a
Widać dokładnie o co chodzi. Górne mocowanie i dodatkowo dolne mocowanie.
Takie lusterka powinny być od samego początku.
to tyle
Similar topics
» Anhanger Siku 1668
» LKW Dolly siku
» SIKU 0828 na cysterne.
» MAN TERBERG Schlepper siku
» Citroen 2CV 6 siku 1089
» LKW Dolly siku
» SIKU 0828 na cysterne.
» MAN TERBERG Schlepper siku
» Citroen 2CV 6 siku 1089
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Reszta autek
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: