Ford Cargo mit Hubschrauber ADAC siku 3719
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Ford
Strona 1 z 1
Ford naczepa helikopter ADAC siku 3719 skala 1/55
Samochód w bazie danych SIKU
Samochód w bazie danych SIKU
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sob Mar 30, 2013 11:01 pm, w całości zmieniany 8 razy
Re: Ford Cargo mit Hubschrauber ADAC siku 3719
Tir plus naczepa
Proste osie, to ważne nie trzeba rozbierać całego podwozia.
Brak tylnego podjazdu, musze poszukać więcej zdjęć żeby zobaczyć jak to wygląda
Brak kogutów, to pestka
Brak lusterek, opanowałem dorabianie tych części
Brak, filtra powietrza (snorkel) bez problemu dorobię tą część
Brak przedniej szyby, to poważna sprawa, mam kilka pomysłów zobaczymy co z tego wyjdzie
Malowanie to drobiazg, mam żółtą farbę
Helikopter
Już wiem że będę miał kłopoty z łopatami wirnika do końca nie wiem z czego dorobić zdeformowany element. Trudne będzie rozebranie helikoptera, dwa nity na górze a na dole nic nie ma, pewnie jakieś zaczepy jak w kabinach tirów
Literki mam czarne tylko czcionka nie ta może gdzieś kupie pasującą z tego co widzę to "arial"
Śmigło tylne to drobiazg
Proste osie, to ważne nie trzeba rozbierać całego podwozia.
Brak tylnego podjazdu, musze poszukać więcej zdjęć żeby zobaczyć jak to wygląda
Brak kogutów, to pestka
Brak lusterek, opanowałem dorabianie tych części
Brak, filtra powietrza (snorkel) bez problemu dorobię tą część
Brak przedniej szyby, to poważna sprawa, mam kilka pomysłów zobaczymy co z tego wyjdzie
Malowanie to drobiazg, mam żółtą farbę
Helikopter
Już wiem że będę miał kłopoty z łopatami wirnika do końca nie wiem z czego dorobić zdeformowany element. Trudne będzie rozebranie helikoptera, dwa nity na górze a na dole nic nie ma, pewnie jakieś zaczepy jak w kabinach tirów
Literki mam czarne tylko czcionka nie ta może gdzieś kupie pasującą z tego co widzę to "arial"
Śmigło tylne to drobiazg
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pon Paź 22, 2012 7:04 pm, w całości zmieniany 2 razy
Renowację powinienem zacząć 2012-12-25 w tej chwili trwają prace nad tym autkiem https://dokument.forumpolish.com/t23-ciezarowka-chlodnia-playart-plaza
Po rozebraniu kabiny na części widać jak zniszczona jest przednia szyba
Żeby zobaczyć i przeczytać co dalej trzeba się zalogować
Na zdjęciu widać już dorobioną przednią szybę o której mogę powiedzieć jedno pasuje jak ulał, ale były też spore kłopoty.
Nie dość że trzeba znaleźć przeźroczysty i uformowany plastik to na dodatek musi mieć tą samą grubość co oryginał o tym nie pomyślałem, kolor to lekka przesada. Część dorabiałem godzinę, wycinanie, pasowanie tragedia, a na koniec cała szyba była porysowana. Jednak ważne jest że wygląda i pasuje idealnie.
No, można powiedzieć super, jest tylko jeden problem. Podczas składania wszystkiego do kupy, deska rozdzielcza nachodzi na szybę co powoduje małe otarcia szybki przy kierownicy tu się kłania grubość plastiku i tego juz nie dam rady usunąć, nawet jak wypoleruje to przy końcowym montażu powstanie nowe otarcie.
Na zdjęciu widać to dokładnie
Podsumowując, dorobienie naprawdę skomplikowanej części wyszło mi nad wyraz dobrze myślałem że będzie gorzej.
Żeby zobaczyć i przeczytać co dalej trzeba się zalogować
Na zdjęciu widać już dorobioną przednią szybę o której mogę powiedzieć jedno pasuje jak ulał, ale były też spore kłopoty.
Nie dość że trzeba znaleźć przeźroczysty i uformowany plastik to na dodatek musi mieć tą samą grubość co oryginał o tym nie pomyślałem, kolor to lekka przesada. Część dorabiałem godzinę, wycinanie, pasowanie tragedia, a na koniec cała szyba była porysowana. Jednak ważne jest że wygląda i pasuje idealnie.
No, można powiedzieć super, jest tylko jeden problem. Podczas składania wszystkiego do kupy, deska rozdzielcza nachodzi na szybę co powoduje małe otarcia szybki przy kierownicy tu się kłania grubość plastiku i tego juz nie dam rady usunąć, nawet jak wypoleruje to przy końcowym montażu powstanie nowe otarcie.
Na zdjęciu widać to dokładnie
Podsumowując, dorobienie naprawdę skomplikowanej części wyszło mi nad wyraz dobrze myślałem że będzie gorzej.
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sob Lis 17, 2012 5:01 am, w całości zmieniany 2 razy
Zawsze są jakieś problemy.
Dorobiłem szybę to teraz nie ma miejsca na mocowanie lusterek, jak nie urok to sra***czka. Może coś wymyślę i uda się mocno przymocować lusterka
Trzeba powiedzieć jedno Ford ma bardzo mało miejsca w kabinie mercedes to przy tym duże mieszkanie
Dorobiłem szybę to teraz nie ma miejsca na mocowanie lusterek, jak nie urok to sra***czka. Może coś wymyślę i uda się mocno przymocować lusterka
Trzeba powiedzieć jedno Ford ma bardzo mało miejsca w kabinie mercedes to przy tym duże mieszkanie
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pią Paź 26, 2012 5:11 am, w całości zmieniany 1 raz
A jednak będą lusterka, wymyśliłem jak je przymocować, już robiłem próby i będzie dobrze
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pią Paź 26, 2012 5:11 am, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj cały dzień próbowałem rozwiązać problem lusterek, w innych modelach leciałem automatycznie w tym przypadku kilka pomysłów trzeba było sprawdzić.
Miałem parę rozwiązań które ciągnęły za sobą dorabianie próbnych części i tak zleciał dzień i kilka godzin które przepadły na niewidocznej pracy.
Ważne jednak że się udało lusterka będą przymocowane naprawdę mocno podczas zabawy nie powinny odpaść
Miałem parę rozwiązań które ciągnęły za sobą dorabianie próbnych części i tak zleciał dzień i kilka godzin które przepadły na niewidocznej pracy.
Ważne jednak że się udało lusterka będą przymocowane naprawdę mocno podczas zabawy nie powinny odpaść
Wieczorkiem na szybko zrobiłem nową szybę, na szczęście miałem jeszcze kawałem plastiku, nie ma już otarć ani widocznej pajęczynki która powstała podczas pasowania części, jest tylko troszkę porysowana ale tego w ogóle nie widać, (aparat pokazuje skazy bezlitośnie)
Nie widzisz zdjęć, to się zaloguj
Widać też dorobiony filtr powietrza, wyszedł kapitalnie, robiłem na wzór śmieciarki, jestem zadowolony z tej części.
W kabinie zostało jeszcze zrobić koguty i zabieram się do malowania, szkoda że stracę oryginalny napis ADAC
Nie widzisz zdjęć, to się zaloguj
Widać też dorobiony filtr powietrza, wyszedł kapitalnie, robiłem na wzór śmieciarki, jestem zadowolony z tej części.
W kabinie zostało jeszcze zrobić koguty i zabieram się do malowania, szkoda że stracę oryginalny napis ADAC
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pią Paź 26, 2012 5:11 am, w całości zmieniany 2 razy
Helikopter
Stało się, nie mogłem znaleźć w swoich szpargałach odpowiedniego tworzywa na łopaty wirnika, jak nie ma to nie ma trzeba iść kupić
O cenie powiem tyle, myślałem że kawałek laminatu będzie kosztował może maksymalnie 5zł, mocno się rozczarowałem, chyba warto było kupić nowy helikopter
Wiadomo że całego arkusza nie wykorzystam ale mogło być z odzysku, niestety łopaty muszą być mocne, elastyczne i trwałe a tylko ten materiał nadaje się na tą część
Stało się, nie mogłem znaleźć w swoich szpargałach odpowiedniego tworzywa na łopaty wirnika, jak nie ma to nie ma trzeba iść kupić
O cenie powiem tyle, myślałem że kawałek laminatu będzie kosztował może maksymalnie 5zł, mocno się rozczarowałem, chyba warto było kupić nowy helikopter
Wiadomo że całego arkusza nie wykorzystam ale mogło być z odzysku, niestety łopaty muszą być mocne, elastyczne i trwałe a tylko ten materiał nadaje się na tą część
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pią Paź 26, 2012 5:12 am, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sob Lis 17, 2012 5:19 am, w całości zmieniany 2 razy
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pią Paź 26, 2012 5:12 am, w całości zmieniany 1 raz
Ford ciągnik siodłowy gotowy bez lusterek i napisów ADAC
Teraz dobrze widać jak będą mocowane lusterka.
To pierwszy przypadek kiedy musiałem przymocować na stałe część do oryginału, myślę że poprawiłem producenta, a może oni tak specjalnie robią żeby gubić drobiazgi.
Pierwsza klasa, zdjęcia tego nie oddają, samochód jest piękny
Teraz dobrze widać jak będą mocowane lusterka.
To pierwszy przypadek kiedy musiałem przymocować na stałe część do oryginału, myślę że poprawiłem producenta, a może oni tak specjalnie robią żeby gubić drobiazgi.
Pierwsza klasa, zdjęcia tego nie oddają, samochód jest piękny
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Pią Paź 26, 2012 5:12 am, w całości zmieniany 3 razy
Helikopter gotowy, Ford dostał lusterka, naczepa wyczyszczona przygotowana do malowania
Na zdjęciach widać dorobiony tylni podjazd czy też klapa na której w oryginalnym aucie jest napis. Niestety nie wiem czy element jest na stałe czy też ruchomy.
Zrobiłem na stałe, z masywnymi mocowaniami oczywiście można ją zdemontować i wstawić oryginalną część.
Następna sprawa to kolor klapy, bez sensu jest biała, pomaluję ją na żółto i zrobię napis, tylko jaki???
Na zdjęciach widać dorobiony tylni podjazd czy też klapa na której w oryginalnym aucie jest napis. Niestety nie wiem czy element jest na stałe czy też ruchomy.
Zrobiłem na stałe, z masywnymi mocowaniami oczywiście można ją zdemontować i wstawić oryginalną część.
Następna sprawa to kolor klapy, bez sensu jest biała, pomaluję ją na żółto i zrobię napis, tylko jaki???
Autko było by gotowe, choroba zrobił mi się zaciek na części z napisem Achtung, muszę czekać aż wyschnie i spolerować
Koniec
Tradycyjnie kilka słów o samochodziku
Tradycyjnie kilka słów o samochodziku
- Kod:
Za autko dałem 15zł to trochę więcej niż chciałem dać na początku ale allegro rządzi się swoimi prawami
[b]Koszty to , w Fordzie[/b]
Szyba 0 zł, całe szczęście że miałem ze starej zabawki szkiełko, bez tego stałbym w miejscu
Lusterka 0.50 zł liczę tylko za klei
Filtr powietrza 1 zł za materiał
Koguty 1,60 zł zainwestowałem
Farba 2 zł
w sumie 4,1 zł
[b]Helikopter[/b]
Śmigło 3zł
Skrzydełka tylne 1 zł
Farba 2 zł
razem 6 zł
[b]Naczepa[/b]
Tyna klapa 1 zł
Farba 2 zł
klei 2 zł
razem 5 zł
Całość 15 zł plus 15 zł za tira daje kwotę 30 zł
Czy było warto
Było, mam następny samochodzik dobrej firmy do zabawy z chłopakiem, jak się coś uszkodzi, lakier poobija, auto rozkręcę i pomaluje jeszcze raz, wszystko jest rozbieralne, nic na stałe i z tego jestem zadowolony, każdą część mogę i wiem jak dorobić.
Ostatnio zmieniony przez SMOK WAWELSKI dnia Sro Mar 13, 2013 8:32 am, w całości zmieniany 1 raz
Similar topics
» FORD Abschleppwagen mit PKW ADAC siku 2520
» Rettungs Hubschrauber ADAC Blitzversand siku 2539
» Ford Cargo Car Transporter siku 2520
» Ford Cargo Arctic Trucks siku
» Ford Cargo Anhänger Motorboot siku 2543 A
» Rettungs Hubschrauber ADAC Blitzversand siku 2539
» Ford Cargo Car Transporter siku 2520
» Ford Cargo Arctic Trucks siku
» Ford Cargo Anhänger Motorboot siku 2543 A
Resoraki SIKU Matchbox Super Kings :: SIKU, MATCHBOX Super Kings :: Wszystkie modele. Nowe i po remoncie :: Siku :: Ford
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: